De jonge jaren van Robert Vanhyfte

In 1946 was het tijd om de woelige oorlogsjaren achter ons te laten.

 

Daar begint Robert Vanhyfte zijn verhaal. We laten hem graag verder aan het woord.

 

Als 11-jarige mocht ik op vakantie bij de familie Alfons Geirnaert-Verhamme Lena op Celie. Mijn broer Kamiel was het lief van hun dochter Rachel. Vandaar.

 

We gingen de koeien wachten in de "dodenslag", gekend als het rood wegelken. De knechten gingen mij leren roken. Er was maar weinig tabak maar de Canadezen hadden bij hun vertrek wel PLAYER-sigaretten achtergelaten.

Player's_Cigarettes_packet_Wellcome_L0040515.jpg

De knechten hadden wat overschotjes van peuken bij elkaar geraapt en deze tabak, gemengd met wat klaverblaadjes, in gazettenpapier gerold. Na een paar maal die rook naar binnen getrokken te hebben werd ik zo ziek dat ik tegelijk op de pot en in de pot moest, ge weet wel. Nooit heb ik nog een sigaret aangeraakt, zelfs niet als we uitgingen.

posters-niet-roken-cartoon.jpg.jpg

Kleine jongetjes worden natuurlijk groot en Robert wou wel eens wat van het leven genieten in cafés en dancings.

 

En uitgaan, dat deden we in stijl, met de taxi. In mijn vriendenkring zat namelijk Roger Van Kerckhove en die hadden thuis nen taxi.

taxi Van Kerckhove.jpg

Samen met Dionys Minnebo, Noël Vereecke, Gaston Vercraeye, Walter Hoste en Raoul Windey gingen we op stap. Normaal mochten er maar drie meerijden met de taxi maar we zaten er soms met zes man in. Als Herman Venneman en meester Laureyns meegingen waren we met twee auto's. Ze hadden er elk een.

 

Ons uitgangsleven speelde zich veel af in Zelzate, daar we het geluk hadden van nen auto te hebben.

 

Op de brug in Zelzate is Venneman eens in meester Laureyns zijn gat gereden. Op de brug stonden twee meisjes met een scooter en een daarvan was Leonie Gailliaert. We keken zodanig achter ons dat Venneman pal op het achterste van de auto van meester Laureyns reed. Gelukkig niet veel schade en van het ongeluk is in Sente nooit iets geweten.

114-1148364_car-crash-cartoon-png.png

Aan Bierstalbrug waren ook veel cafés, dus daar zagen ze ons ook regelmatig.

 

Als jonge gasten hadden we constant geld te kort, dus veel trakteren zat er niet in. We hadden echter een leuk weddenschapje uitgevonden: het raden van de omtrek van de dijen van de cafébazin. Wie er het verst van was moest trakteren. Ik weet het nog goed dat Vercraeye verloor, de dikte van de billen van de dienster weet ik niet meer.

geschikte-vrouw-die-billen-meten-132934293.jpg

Als we van Bierstal naar huis reden stopten we in Balgerhoeke en daar smeten we kop of munt. Bij kop reden we nog naar Brugge en bij munt naar huis.

 

In Brugge gingen we dan naar DE GRAAF VAN VLAANDEREN, dat was een gekend café bij legerofficieren en Raoul Windey was daar goed gekend daar hij officier was in de kazerne van Sint-Kruis-Brugge.

 

Ook daar deden we onze fameuze weddenschap en ik weet nog dat de cafébazin zelf eens verloren heeft bij het raden naar de dikte van haar bil. Tot jolijt van ons allen moest ze zelf trakteren.

 

En toch vindt Robert zijn vrouw niet in de omliggende gemeenten, maar wel degelijk in Sente. Ze kwam bij wijze van spreken aan zijn deur in de Dorpsstraat.

Afbeelding1.jpg

Mijn vrouw heb ik leren kennen als ze naar de slachter ging in Sente. Vroeger stonden de mensen veel buiten om een klapke te doen. De slachter woonde naast ons, Albert de Sutter met zijn vrouw Rachel Boelens. Wij stonden aan de overkant bij de schoenmaker Clement Rubens. Rosanne kwam buiten van de slachter en ik zei tegen Clement dat ze een schoon dingske was. Clement zei dat ik gelijk had, da'k gelijk had.

 

Op de Vlaamse kermis in Strobrugge zag ik haar weer. Daar kwam Johnny Jordaan optreden in tenten DE VREEZE. Ik weet nog als je daar vijf pinten na elkaar kon uitdrinken was de zesde voor niks.

33905078_500_500.jpg

Ik weet niet meer als het na die 6de pint was, maar daar is de vonk overgeslagen. Rosanne moest om tien uur thuis zijn en ik ben een eindje meegegaan. Daar spraken we af om naar de volgende Vlaamse kermis te gaan in St-Margriete. En wat ervan gekomen is zie je hier voor u zitten.

front.jpg