tsentsarchief

Uniek in Sente en wijde omgeving

Uw stamboom op maat!

Het hoofddoel van het bestaan van ’t Sents archief is en blijft het speuren naar onze voorouders. Je kunt zelf in alle rust de oude boeken van de burgerlijke stand komen inkijken en zo je voorouders leren kennen.

 

Zie je het echter niet zitten om zelf naar 't archief te komen (te ver weg, geen tijd, ...), stel gerust de vraag aan onze archivaris. Hij bouwt met veel plezier je stamboom op. Zelf al zijn je voorouders niet of niet allemaal uit (groot) Sente afkomstig, hij zoekt het voor je uit.

 

Door middel van de bijgevoegde vragenlijst (klik op het icoontje hiernaast) kun je je stamboom aanvragen. Vul zo veel mogelijk gegevens in en bezorg de vragenlijst terug aan archivaris Paul. Je kan ze komen afgeven in 't archief of je kan de lijst doormailen naar tsentsarchief@sint-laureins.be.

 

Er is echter een probleempje gerezen.

Vroeger was alleen alles wat ouder was dan 100 jaar ter inzage. Maar mits toestemming van de rechtbank konden ook de jongere akten ingekeken worden. Jullie archivaris had die toestemming, dus geen probleem.

Sedert enige tijd werden die tijden versoepeld. De volgende akten zijn ter inzage:

 

  • geboorteakten van meer dan 100 jaar oud

  • huwelijksakten van meer dan 75 jaar oud

  • overlijdensakten van meer dan 50 jaar oud.

 

Een verbetering? Jazeker. Maar het heeft ook een keerzijde: de toestemming van de rechtbank werd afgeschaft. Er zou een nieuwe reglementering komen, maar door het uitblijven van een nieuwe regering is dat er nog steeds niet van gekomen.

 

Ondertussen heeft jullie archivaris niet stil gezeten. De meeste omliggende gemeenten gaan akkoord om hem de jongere akten toch ter beschikking te stellen mits hij een volmacht van een van de nakomelingen kan voorleggen.

 

Als jullie mij, naast de vragenlijst, ook een getekende volmacht + een kopie van jullie identiteitskaart kunnen bezorgen, kan ik aan de slag. Een voorbeeld van een volmachtje vinden jullie hiernaast.

 

Natuurlijk is dat alleen nodig als jullie (voor)ouders niet van Sint-Laureins afkomstig zijn.

stamboom.jpg