Tsentsarchief

Wie kent?

Hierna volgt elke maand een foto waarbij we je hulp nodig hebben.

Indien je een of meerdere personen op de foto herkent, laat het ons weten.

Onze dankbaarheid zal groot zijn.

Heb je zelf nog ergens een oude foto en weet je niet wie er allemaal opstaat? Bezorg hem aan onze archivaris en via deze weg komen we het misschien te weten.

Sint-Laureins - 1954 of 1955

Laurette De Backer speelde mij via facebook de oproep door van Michel De Smedt. Hij heeft een foto van een klas uit de meisjesschool uit 1954 of 1955 waarop zijn zuster Godelieve zou staan. Allé Sentenaars, graven in jullie geheugen! Als het kan helpen, Michel en Godelieve woonden in de Gendarmerie op het einde van het Dorp.

Watervliet - tussen 1914 en 1918

Guido Antheunis uit ’s-Gravenwezel bezorgde ons een foto van de Watervlietsche Bannelingen uit de 1ste wereldoorlog. Hij vond de foto tussen de verzameling van grootvader die in 1917 in een vluchtoord in Nederland verbleef. Weet iemand waar deze foto kan genomen zijn en – hopen mag altijd – staan er bekenden op?

Sint-Laureins 1909

Ik heb hier een foto van een Sentse supportersclub uit 1909 met de olijke naam, De Pedaalkring. Kennen jullie je eigen overgrootvaders nog?

Leo Braet wist dat de 2de van links, zittend, zijn grootvader, Raymond De Vos was, maar het was ons aller Raymond Strymes die ons op het spoor zette van de eerste coureurs van Sente.

Bovenste rij: August Blomme, August Van Hijfte, Prosper Bultinck, André Janssens, Achiel Verniere, Achiel Vercraeye, Raymond De Smet en André Janssens.

Middelste rij: Charles Jongbloet, Omer Van de Fonteyne, Achiel Verbeke, Henri Janssens, Raymond Schutijzer, Henri Van Mechelen, Oktaaf Dauwe, Edmond Wittoeck, Bernard Dunnevet en Bernard Van Mechelen (op de fiets)

Zittend: Oktaaf Valcke, Raymond De Vos, Kamiel Roets en Robert Laureyns

Zit je (over)grootvader er ook bij? En wil je meer over hem weten? Geef gerust een seintje hé. We zoeken het voor je op.

Waterland Oudeman 1938

Lieva Vermeire bezorgde ons deze foto uit 1938.

Kent iemand zijn (groot)moeder?

Ronny Neerinck en Greta Verwilst herkenden links bovenaan Alice Haertjens en de derde van links bovenaan (met hetzelfde kleed aan) haar zus Marie Haertjens.

We zijn er echter nog lang niet. Laat de foto eens rondgaan in de familie. Wedden dat er toch nog bekenden opstaan.

Roodkapjes - Bentille

Hier een paar foto's van bij de start van de Roodkapjes in Bentille, meisjesafdeling van de KSA.

Deze foto is waarschijnlijk september 1972.

Benieuwd wie hierop reageert.

Caroline Van den Bossche herkent voor ons Martine Van Hecke, Marleen Snauwaert, Greta Scheire en Magda Heynssens.

Caroline Van den Bossche vond voor ons Veronique Matthys, Magda Heynssens, Godelieve Heynssens, Dominique Matthys, Martine De Vriendt, Ria Goethals en Ria Blomme.

Watervliet - Chiro

Ook Watervliet had vroeger zijn Chiro.

't Sents archief kreeg volgende foto's toegestuurd, waarschijnlijk zo rond 1963-1965.

Wie herkent onze jeugd van toen?

Dank zij Marie Joseph Depoorter en Suzanne Van Acker heeft de foto nog weinig geheimen.

 

Van boven naar onder en van links naar rechts:

Angèle Van den Bunder, Rita Van den Bunder, Hélène Van den Bunder, Christiane Rodts, Marieke De Kreyger, Suzanna Van Acker, Myriam Tieleman, Anita Goedhals en Aline De Vos.

Marie Rose Dusarduyn, Rita Hollebosche, Francine Boerjan, Rosanne Rodts, Francine Plasschaert, ?, Ingrid De Paepe, Godelieve Van Quekelberghe en Rita Van Wassenhove.

Sonja Van Loo, Gerda Vervaet, Thea Versluys, Marie-Joseph Depoorter, Lucie Van Dijcke, Godelieve Plasschaert, Georgine Boerjan, Katrien Calsijn en Mia Voorhoof.

Christiane Van Waes, Clairette Elias, onderpastoor Boone, Greta Dusarduyn en Hilde Baecke.

Nog 4 te vinden. Laat jullie nog eens gaan!

Sint-Laureins - Zuster Corona

In Wie kent? zoeken we meestal naar namen van ons onbekende personen. Deze maand krijgen jullie de oplossing al op voorhand.

Jeannette De Meulemeester weet nog dat, lang voor corona uitbrak, Sint-Laureins al vertrouwd was met de naam van het gevreesde virus.

 

Maria Crul werd geboren in Sint-Laureins in 1913 en wilde al van jongs af aan non worden. In 1933 trad ze in bij de Zusters Kindsheid Jesu in Gent. Die zusters kende ze goed, want het waren dezelfde als in haar parochie. Ze heeft dan ook effectief deel uitgemaakt van het kloosterleven in het Godshuis van Sint-Laureins, waar ze bekend stond als een zeer hartelijke zuster.

Het was echter altijd haar droom om missiezuster te worden in Belgisch Congo, maar omdat haar ouders ertegen waren, werd dat almaar uitgesteld. Na hun overlijden vertrok ze dan toch nog.

Jeannette De Meulemeester weet nog dat ze voor haar vertrek afscheid kwam nemen aan haar vertrouwde meisjesschool. In iedere klas gaf ze haar foto gekleed als missiezuster, met het verzoek voor haar en haar missiewerk te willen bidden.

Ze bleef er echter niet lang. “Na een paar jaar stond ze plots weer in België”, weet haar nicht, Greta Welvaert. “In de kleren die ze ginder dagelijks aanhad”. Blijkbaar is Zuster Corona in de gevaarlijke jaren 60 uit Kongo moeten vluchten. Waarschijnlijk na akelige gebeurtenissen, want ze heeft er nooit willen over praten.

 

Terug in België verandert ze haar naam in Zuster Marie. Gedaan met Corona.

 

Ze overlijdt in 2013, een paar maanden nadat ze haar 100ste verjaardag mocht vieren.

Sint-Margriete

Een onbekende "coureur" in het begin van de 20ste eeuw

Watervliet

De klas van Meester Marcel Vrombaut in 1960

Met de hulp van Alfred Mattheeuws en Eddy Van Hecke hebben we de namen achterhaald.

Van boven naar beneden en van links naar rechts:

1ste rij: Walter Last, Mario De Decker, Antoine Van de Voorde, Hubert Mervielde, Gerrit Van den Bossche

2de rij: Alfred Mattheeuws, Rudi Van Beveren, Eric Peck, Frans Boerjan, Herman Duerloo, Carlos Baute

3de rij: Filip Bekaert, Edward Blomme, Dirk Demidts, Eddy Van Hecke, Hubert Haverbeke, Willy Steyaert, Wim Van de Poele

4de rij: Arnold Hamerlinck, Ghislain Versluys, Donald Coppejans, Marc Van de Poele, Jan De Mulder

Zittend: Dirk Van Wassenhove en Herman Dobbelaere

Sint-Laureins

Bouwen van de nieuwe klassen voor de meisjesschool ±1950

Watervliet

1957 - De klas van zuster Urbana

Ivan Vlerick bezorgde ons een meer gepolijste foto, Marianne Bekaert,  Eddy Van Hecke, Marie Jozef Depoorter en Jeannette De Meulemeester konden al een paar kleuters herkennen:

Bovenste rij: Marleen Matthys, Freddy De Baere, ?, Johan Saelaert, ?, Ronny Schyvinck, Robert Trenson, Michel De Bast, ?, ?, ?, Zuster Urbana

Tweede rij: Georgine Boerjan, ?, Carine Van Wassenhove, Annie De Decker, Rita Van Wassenhove, Marianne Bekaert, Marianne Van Hevele, Ria Lievens, ?, Mia Voorhoof, Lutgarde Dossche, Lucie Dossche, Suzanne Dobbelaere

Derde rij: Clairette Elias, Marie-Jozef Depoorter, ?, Rita Versluys, Ingrid De Paepe, Rita De Baere, Christiane Van Waes, Greta Dusarduyn, Sonja Van Loo, ?, Godelieve Plasschaert, ?.

Vierde rij: ?, ?, ?, Roland Hollebosch, Mark Lybaert, Johan Roels, Theo De Kreyger, ?, ?, ?; ?.

Bentille, vermoedelijk tijdens Wereldoorlog 2

We kenden al, of denken toch te kennen, van boven naar beneden en van links naar rechts: Medard Antheunis, Anna Last, Albert Buysse, Cecile van den Bossche,

Gerard Van den Bossche, Julien Last, Aline De Smet, Albert Last, Suzanne Van de Wynkel, onbekend, Marie-José Heyde, Edgard Last,

Achiel Last, Marie Last, Nestor Van Wynsberghe, Germaine Plasschaert, Oscar Van den Bossche, René De Marlie, Maria Plasschaert, René Supré.

Kennen jullie de anderen? Of hebben we het ergens mis? Laat het ons weten.

Met dank aan Alfred Mattheeuws en Marie Jozef De Poorter

Sint-Laureins

In de jaren zestig kwamen ze nog kijken als er een trouw was.

Helpen jullie ons de trouwers en de toeschouwers herkennen?

Ivan Vlerick verklapt ons dat de "toeschouwers" bovenstaand huwelijk tussen Lucien De Windt en Godelieve Verbrugghe eigenlijk enkel mensen van het toenmalige kerkkoor waren.

Hij herkende nog: Robert Laureyns, Jozef Van Nuffel, Karel de Meulemeester, Jozef Blanckaert, Eddy Jongbloet, Willy Haers, Willy Dauwe, Noël Verheecke, Herman Staelens, Albert Geernaert, Prudent De Geeter, onderpastoor Gilbert Van Laere, Baziel De Henau en Edward Martens bij de mannen.

Bij de vrouwen meent hij te herkennen: Elise Campe, Annie De Meulemeester en haar zuster waarvan hij de voornaam niet meer weet, Lutgarde De Sutter en Monique Vanhecke.

4de van rechts (staand) is Rita De Geeter, meent Frankie Haemerlinck. En hij kan wel eens gelijk hebben.

Vera Verlé herkende voor ons Elizabeth Campe, Marleen Buysse, Denise De Meulemeester, Jeannine De Meulemeester en Veronique Huyghe.

Jeannette De Meulemeester vond nog Gerda Geernaert, Denise De Meulemeester, Francine Haers en Rita Overmeire.

Kennen jullie de anderen?

De acteurs uit "Rijen en Vrijen" van Tsat uit 1989.

Kennen jullie hen nog?

Staand van links naar rechts: Peter Van Holsbeke, André Vandevoorde, Pieter Daelemans, Chantal Callebaut, Jetty Ruebens, Wilfried Van Holsbeke, Chris Blondeel, Willy Dauwe, Jenny Soberon, Yvette Schelstraete, Carlos Haegeman, Annie De Bruycker en Noël Verheecke.

Zittend: Freddy De Coster, Lieva Claeys, Norbert De Coster en Carine Van de Kerckhove.

Met dank aan Jeannette De Meulemeester, Vera Verlé, Laurette De Backer, Christa Coene en Norbert De Coster

Fanfare Nooit Gedacht - Bentille

Marie Jozef De Poorter meent op de onderste rij, derde van links, Camiel Van den Bossche te herkennen.

Bovenste rij: Daniel Heyndrickx, Georges Matthys (overleden in 1960), Jozef Focke, Bertrand Janssens, Willy Dauwe, Herman Janssens, Noël Verheecke en Julien Matthys (kleermaker)

3de rij: Vlaggedrager Daniël De Coster, Amaat Haverbeke, Willy De Beir, Etienne Goossens, Robert Bruggeman, Albert Vercraeye, Firmin Blomme, Antoine Goossens, Willy Blomme

2de rij: Daniël Goossens, Herman Verstraete, Arnold De Bruyckere, Prosper De Taeye, Arthur De Smet, Theofiel Dupré, Burgemeester Laurent De Sutter, Prudent De Geeter, Cyriel Martens, Herman Verstraete, Leon Claeys, Pierre Overmeire

Eerste rij: Roger De Vos, Rudy Goossens, Jacques De Taeye, Kamiel De Paepe, Rudolf Goossens, Gilbert De Coster, Norbert De Coster en Emiel De Coster

Met dank aan Jeannette De Meulemeester, Ivan Vlerick, Gilbert De Coster en Norbert De Coster

Sint-Laureins

Kerkkoor 1968

Bovenste rij: Roger De Paepe, Gerrit Van Hecke, Willy Haers, Herman Staelens, Noël Verheecke, Karel De Meulemeester, Albert Geernaert

Middenste rij: Jozef Van Nuffel, Gilbert Cocquyt, Willy Dauwe, Herman Vandevelde, Lutgarde De Sutter, Machteld Claeys, Elise Campe, Annie De Vliegher, Elisabeth Campe, Anita Claeys, Godelieve Haers, Francine Haers, Clara Sesselle, Gerda Geernaert, Agnes Vandevoorde, Annie De Meulemeester, Godelieve Verbrugghe, Hedwige Blondeel

Zittend: Lucien Snebbout, Basiel De Henau, onderpastoor Van Laere, pastoor De Smet, Edward Martens, Robert Laureyns, Jozef Verhasselt

Met dank aan Jeannette De Meulemeester

Sint-Laureins

De klas van Meester Van der Sickel uit 1921

Jeannette De Meulemeester meende te herkennen: een Campe - maar de voornaam weet ze niet meer -, Gentiel Temmerman, Gentiel Verschaeve, Cyriel Vanhecke, een Bauwens van de Comer (schoonvader van Godelieve Ruebens), Richard Van Canneyt, Armand Verstraete uit de Smissestraat en Prudent De Muynck uit de Vlamingstraat.

De sloebers zouden geboren zijn in 1912.

Robert De Sutter uit Schoten, maar met roots in Sente herkent op de middenste rij, 4de van links, (Jozef) Philemon Verstraete, de broer van zijn moeder Alma Verstraete.

Kan iemand verder helpen?

Sint-Laureins

Chiromeisjes uit de jaren zestig

Sint-Laureins - chiromeisjes in de jaren zestig

Bovenste rij (staand): Denise De Geeter, Lieva Valcke, Chris Van Rie, onbekend, Godelieve Haers, Renata Claeys, Marie-Therese Van Poucke, Cassilda Himschoot, onbekend, Hedwig De Geeter, Dorette Bonne, Yettie Geernaert, Rose-Marie Stevesyns, Marleen Latomme, Rita De Geeter, Maria De Clercq, Andrea Matthys, Myriam Latomme, Hedwig Blondeel

Middenste rij (op hun knieën): onbekend, Linda Roets, onbekend, Tineke Martens, Rita Vanderosteyne, Nicole De Beir, Carine Schollaert, Monique Verschaeve

Onderste rij (zittend): Gerda De Coster, Annemie Vanmassenhove, onbekend, Bernadette Daelemans, onbekend, Christa Coene, Catharina Stevesyns, onbekend, onbekend, onbekend, onbekend, Marleen De Geeter, Veronique Verschaeve

Met dank aan Gerda, Christa, Myriam, Martine en Anne-Marie

Watervliet - zangkoor

Bovenste rij: Marie Louise Van Daele, Firmin Van de Poele, Daniel Vermeire, Albert Van de Poele, Arsène Van de Poele, Albert Nuytinck, Cyriel Van Quekelberghe, Hubert De Bock, Godelieve Vermeersch

Middenste rij: Noëlla Boelens, Margriet Bassleer, Marie-Aimé Van Damme, Paula Baele, Clara Sinack, Lutgarde Goethals, Esther Criel, Henriette Bonte, Juliana Vereecke, Suzanne Thienpond, Anna Van Staveren, Cecile Cattoir.

Onderste rij: Josephine Lens, Margriet Van Vooren, Herna Menu, Aline De Vos, Annie Van der Weyden, Adèle Elias, Germaine De Reu, Germaine Elias, Marie Van Damme, Cecile Van den Bossche.

Met dank aan Alfred Mattheeuws en Eddy Van Hecke

Familie Verhulst uit Waterland Oudeman

Onderste rij, 2de van links zou Emiel Verhulst zijn.

Onderste rij, 2de van rechts is Louise Rijckaert.

Onderste rij, 3de van rechts is Jacobus Verhulst.

Ken jij de anderen?

Sint-Laureins

Foto genomen midden jaren vijfig

We herkenden al (van links naar rechts): Myriam Latomme, Greta Goossens, Jean-Pierre Van de Vyvere (?) Ken jij de anderen? Waarschijnlijk allemaal geboren in 1953.