top of page

Tsentsarchief

Op zoek naar je roots?
Hoe begin je eraan?

 

Wat is dat, een stamboom? En heb ik dat ook?

 

Uiteraard heb je een stamboom. In vroegere tijden was familiekunde voorbehouden voor de rijke mensen en voor de adel. Nu wil iedereen zijn “roots” kennen. Elke familie heeft haar geschiedenis!

 

Een stamboom laat zien welke mensen allemaal deel uitmaken van je familie: jijzelf, je ouders, je oma’s en opa’s, ook die hun ouders en grootouders, en zo verder.

550x769.jpg

Het gemakkelijkst begin je dus met jezelf, daarna jouw ouders, daarna je grootouders en zo verder terug in de tijd. Je schrijft de geboorteplaats en -datum op, en de plaats en datum waar ze getrouwd zijn. Als je grootouders of die hun ouders al gestorven zijn, schrijf je ook op waar en wanneer ze gestorven zijn.

91740710_m.jpg

In het begin gaat het gemakkelijk: je ouders leven nog, misschien leven je grootouders ook nog. Dus kun je het nog vragen.

IMG_8525kl.jpg

Maar als je verder naar het verleden gaat – of je wacht te lang om aan je stamboom te beginnen – wordt het moeilijker, dan kun je het niet meer vragen want ze zijn er niet meer.

 

Dan moet je op zoek naar documenten: geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten. En die vind je in het archief!

Sents archief_1.jpg

Als je alles opgeschreven hebt, heb je een hoop plaatsen en data. Je kent nu al een beetje je familie en je weet van waar ze afkomstig zijn. Heeft je familie altijd in Sint-Laureins gewoond? Of komen je voorouders van een andere gemeente? In dat geval kun je in het archief uitvinden wanneer ze naar Sint-Laureins gekomen zijn.

 

Interessanter is natuurlijk om te ontdekken waar je voorouders leefden, in welke straat, in welke wijk of op welk gehucht. En wat deden ze voor de kost? Daar hebben we in het archief de bevolkingsboeken voor, de zogenaamde tellingen. Daar vind je dat allemaal in terug.

P1170627.JPG

En zo bouw je heel langzaam je eigen familiegeschiedenis op! En loop je vast in je onderzoek, vraag gerust aan de archivaris. Hij helpt je met heel veel plezier verder.

Smile_If_You_Love_Archivist_Keepsake_Box_300x300.jpg
bottom of page