top of page

2016

Het prille begin

Het Nieuwsblad

Het Laatste Nieuws

2020

Het Nieuwsblad

2021

Antonia Van Dammeplein

Het Nieuwsblad

Over 't Sents archief

Het Nieuwsblad

2022

Peetjes Kruis

Het Nieuwsblad

VRT

AVS

Godshuis

Het Laatste Nieuws

Driejaarlijkse cultuurprijs

Het Nieuwsblad

Het Laatste Nieuws

Taptoe

't Gouvernement

Het Nieuwsblad

Taptoe

(Be)leefbaar Sint-Laureins - 2023

Het Laatste Nieuws

Met de kajak door het Meetjesland: “Vanop het water heb je heel ander zicht”

Het polderdorp Sint-Laureins pakt uit met nieuwe toeristische troeven. Blikvanger zijn kajaktochten waarbij je van Sint-Laureins naar Maldegem of verder kan peddelen. Er loopt ook een nieuwe Luisterroute door het dorp, en om helemaal hip te zijn kan je er nu ook aan geocaching doen. Ontdek het hier.

Joeri Seymortier 20-04-23, 16:51 Laatste update: 20-04-23, 17:11

Sint-Laureins is een van de kleinste dorpen van het Meetjesland, maar weet zijn toeristische troeven als geen ander uit te spelen. Dagtoerisme op het water is nog onbestaande in het Meetjesland, en daar springt Sint-Laureins graag op de kar. Of in het bootje.

“Vanaf nu kan je een kajak reserveren en in Sint-Laureins het water op gaan”, zegt schepen Carlos Bonamie (Samen Anders). “Je spreekt een startuur af bij reservatie, en dan kan je ter hoogte van café De Roos te water. Je kan peddelen tot in Maldegem en terug. Eigenlijk zou je zelfs tot aan de Siphon in Damme kunnen, maar als je er rekening mee houdt dat je ook nog moet terug peddelen, is dat geen aanrader. Er zijn kajaks van een persoon, twee personen, drie, vier of zelfs een grote voor twaalf personen. Je betaalt een vaste prijs van 15 euro per persoon. Je blijft zo lang op het water als je zelf wil. Wij hebben het al eens uitgetest en het zicht is echt fantastisch. Vanop het water heb je een heel ander zicht. Ik wist zelf niet dat ons dorp en het Meetjesland zo mooi en rustig was.”

Picknicken

Een mooie combinatie met de kajaktochten, zijn de picknicken met streekproducten die vanaf nu aangeboden worden. “We hebben twee aanbieders gevonden die een picknickmand aanbieden: Restaurant Sies en Van Eigen Kweek. Je kan die mand op voorhand bestellen, zelf afhalen, en dan meenemen op het water. De picknickmand kan ook los besteld worden, wanneer je bijvoorbeeld een fietstocht of een fikse wandeling doet. Je krijgt er van de gemeente gratis een koeltas bij”, zegt schepen Bonamie.

Nog een nieuwigheid in Sint-Laureins is de Luisterroute. “We hebben twaalf oude foto’s van het dorp opgevist uit de diepe schuiven van ’t Sents Archief”, zegt Sven De Wever van Plattelandscentrum Meetjesland. “We hebben die foto’s in het centrum gezet en er zo een wandeling van zowat drie kilometer mee gemaakt. Paul De Vendt schreef de geschiedenis achter elke foto in een verhaaltje. Als je de QR-code op de foto scant, dan vertelt Lieven Blondeel van Tsat je het verhaal. Een leuke manier om al wandelend het verleden van Sint-Laureins te leren kennen.”

En dan is er nog de hippe nieuwigheid van de geocaching. Dat is een soort digitale speurtocht. Met je smartphone in de hand kan je zo op zoektocht door Sint-Laureins. Er zijn zes geocaches gemaakt, en elke route leidt naar een bankje bij een lokale landbouwer. Daar in de buurt moet je als een echte padvinder op zoek gaan naar de schat.

Praktisch

Al deze nieuwigheden zijn de eerste wapenfeiten van het project ‘(Be)leefbaar Sint-Laureins’. Praktische info over het kajakken en de picknick vind je op www.sint-laureins.be/picknicken. De Luisterroute ontdek je op www.sint-laureins.be/wandelen. De app van het goacachen kan je downloaden via www.geocaching.com/play.

Nieuwsblad

Nieuwe toeristische initiatieven moeten gemeenschapsgevoel vergroten: “Proces is al bezig sinds corona”

(Be)leefbaar Sint-Laureins is een project van velen. — © EMT


SINT-LAUREINS - De gemeente Sint-Laureins wil de sociale verbondenheid in de gemeente vergroten en zet daarom drie nieuwe toeristische troeven in de markt. “We gaan voortaan ook in een kano het Schipdonkkanaal op”, klinkt het.


Emiel Tack

Gisteren om 14:46

De voorbije jaren werd binnen het bestuur en haar partners nagedacht over hoe men Sint-Laureins en haar deelgemeenten een nieuwe stimulans kan geven. “Over hoe we door nieuwe initiatieven meer sociale verbondenheid kunnen creëren”, zegt Svan De Wever van het Plattelandscentrum. “Niet enkel tussen de inwoners onderling, maar ook tussen bewoners en de toeristen en bezoekers. Het is een proces dat eigenlijk al sinds corona bezig is.”

Met de zomer voor de deur rolden tal van enthousiastelingen het project (Be)leefbaar Sint-Laureins uit. Naast drie in het oog springende nieuwigheden, telt het project tal van kleinere deelprojecten.

Kanovaren

“Er zijn drie in het oog springende toeristische troeven”, gaat De Wever verder. “Vanaf nu kan je een kajak reserveren, waarin je vanaf Café De Roos over het Schipdonkkanaal kan peddelen. Onderweg kan je van de stilte genieten en voor wie een op voorhand gereserveerd picknickpakket meeneemt, kan er een leuke daguitstap van maken. De picknick is verpakt in een handige koeltas.”

Voor wie liever grasduint door de bezienswaardigheden van Sint-Laureins, werkte ’t Sents Archief een leuke dorpswandeling uit over een afstand van drie kilometer. “Onderweg vind je twaalf historische foto’s met QR-code bij”, zegt Paul De Vendt van ’t Sents Archief. “Scan die code en Lieven Blondeel vertelt je korte verhaaltjes over de geschiedenis van het dorp.”

Een stuk avontuurlijker is de geocaching. “Een zoektocht naar schatten. Makerslab De Shack tekende zes routes uit die je leiden naar een bankje bij een lokale landbouwer. Een heuse aanrader voor wie wil gaan wandelen met de kids.”

Workshop

Tal van verenigingen werkten mee om het nieuwe project gestalte te geven. “De Shack, kunstplatform Kruy3, Landelijke Gilden en ’t Sents archief zetten, samen met de gemeente hun schouders onder de initiatieven. Naast de drie toeristische projecten wil men ook het filmzaaltje in het Huis van de Vrije Tijd meer bekendheid geven door er voorstellingen voor de jeugd te organiseren, komen er workshops tekenen en schilderen door Kruy3 en gaat Luc Groosman via een interviewreeks op zoek naar wie de Sentenaars zijn.”

Meer over (Be)leefbaar Sint-Laureins vind je op www.sint-laureins.be.

Taptoe

Twaalf schildersezels vertellen het verhaal van de Sentse dorpskern. (Foto: Emiel Tack)

SINT-LAUREINS

24/04/2023

 

Foto’s doen dorpsgeschiedenis herleven.

Een drie kilometer lange dorpswandeling doorheen het hart van Sint-Laureins. Het is de bijdrage van ’t Sents Archief aan (Be)leefbaar Sint-Laureins. Een project dat drie nieuwe toeristische troeven bundelt voor de zomer van 2023. “We moesten geen seconde twijfelen om op de kar te springen”, zegt Paul De Vendt van ’t Sents Archief.

Dat Sint-Laureins zijn toeristische troeven niet onder stoelen of banken steekt is al lang geen geheim meer. Lang voordat de huidige bestuursmeerderheid het vaandel overnam, was ook de ploeg van toenmalig schepen van toerisme Franki Cornelis al bezig met tal van initiatieven. Maar ook na de wissel bleef toerisme hoog in het vaandel staan, een dipje onderweg niet te na gesproken.

Het resulteerde vorige week in de voorstelling van drie nieuwe toeristische trekpleisters. Naast de mogelijkheid om te kajakken op het Schipdonkkanaal of te gaan schattenjagen in de buurt van boerenbankjes, stelde ’t Sents Archief haar bijdrage voor.

Woord én beeld

“We liepen reeds een hele poos met het idee rond om grote foto’s aan te brengen in het centrum van onze gemeente” zegt Paul De Vendt. “Budgettair niet eenvoudig. Het moest goedkoop zijn én opvallen. Toen onze archiefmedewerker Frankie Haemerlinck ontdekte dat men in het naburige Biervliet (NL), schildersezels gebruikte om de beelden op te plaatsen, vloog ook bij ons de kogel door de kerk.” Foto’s lukraak ophangen was voor De Vendt geen optie. “We hebben er voor gekozen om in de dorpskern een wandeling uit te stippelen van drie kilometer, die passeert aan belangrijke plaatsen: de kerk, de scholen, het Godshuis, het Leopoldkanaal. Plekken waar iets over te vertellen valt.” Dat vertellen laat De Vendt echter over aan professionals. De Vendt schreef een verhaaltje bij elke foto. Hij liet het inlezen door Lieven Blondeel van theatergezelschap TSAT, terwijl Lucas De Clerck van kunstenaarscollectief Kruy3 voor de technische ondersteuning zorgde. De verhalen kan men - via het scannen van een QR-code bij de foto’s - ter plaatse beluisteren.(LK)

bottom of page