Meer weten? Klik op More.
2016
Het prille begin
Het Nieuwsblad
Het Laatste Nieuws
2020
Het Nieuwsblad
2021
Antonia Van Dammeplein
Het Nieuwsblad
Over 't Sents archief
Het Nieuwsblad
2022
Peetjes Kruis
Het Nieuwsblad
VRT
AVS
Godshuis
Het Laatste Nieuws
Driejaarlijkse cultuurprijs
Het Nieuwsblad
Het Laatste Nieuws
Taptoe
't Gouvernement
Het Nieuwsblad
Taptoe
(Be)leefbaar Sint-Laureins - 2023
Het Laatste Nieuws
Met de kajak door het Meetjesland: “Vanop het water heb je heel ander zicht”
Het polderdorp Sint-Laureins pakt uit met nieuwe toeristische troeven. Blikvanger zijn kajaktochten waarbij je van Sint-Laureins naar Maldegem of verder kan peddelen. Er loopt ook een nieuwe Luisterroute door het dorp, en om helemaal hip te zijn kan je er nu ook aan geocaching doen. Ontdek het hier.
Joeri Seymortier 20-04-23, 16:51 Laatste update: 20-04-23, 17:11
Sint-Laureins is een van de kleinste dorpen van het Meetjesland, maar weet zijn toeristische troeven als geen ander uit te spelen. Dagtoerisme op het water is nog onbestaande in het Meetjesland, en daar springt Sint-Laureins graag op de kar. Of in het bootje.
“Vanaf nu kan je een kajak reserveren en in Sint-Laureins het water op gaan”, zegt schepen Carlos Bonamie (Samen Anders). “Je spreekt een startuur af bij reservatie, en dan kan je ter hoogte van café De Roos te water. Je kan peddelen tot in Maldegem en terug. Eigenlijk zou je zelfs tot aan de Siphon in Damme kunnen, maar als je er rekening mee houdt dat je ook nog moet terug peddelen, is dat geen aanrader. Er zijn kajaks van een persoon, twee personen, drie, vier of zelfs een grote voor twaalf personen. Je betaalt een vaste prijs van 15 euro per persoon. Je blijft zo lang op het water als je zelf wil. Wij hebben het al eens uitgetest en het zicht is echt fantastisch. Vanop het water heb je een heel ander zicht. Ik wist zelf niet dat ons dorp en het Meetjesland zo mooi en rustig was.”
Picknicken
Een mooie combinatie met de kajaktochten, zijn de picknicken met streekproducten die vanaf nu aangeboden worden. “We hebben twee aanbieders gevonden die een picknickmand aanbieden: Restaurant Sies en Van Eigen Kweek. Je kan die mand op voorhand bestellen, zelf afhalen, en dan meenemen op het water. De picknickmand kan ook los besteld worden, wanneer je bijvoorbeeld een fietstocht of een fikse wandeling doet. Je krijgt er van de gemeente gratis een koeltas bij”, zegt schepen Bonamie.
Nog een nieuwigheid in Sint-Laureins is de Luisterroute. “We hebben twaalf oude foto’s van het dorp opgevist uit de diepe schuiven van ’t Sents Archief”, zegt Sven De Wever van Plattelandscentrum Meetjesland. “We hebben die foto’s in het centrum gezet en er zo een wandeling van zowat drie kilometer mee gemaakt. Paul De Vendt schreef de geschiedenis achter elke foto in een verhaaltje. Als je de QR-code op de foto scant, dan vertelt Lieven Blondeel van Tsat je het verhaal. Een leuke manier om al wandelend het verleden van Sint-Laureins te leren kennen.”
En dan is er nog de hippe nieuwigheid van de geocaching. Dat is een soort digitale speurtocht. Met je smartphone in de hand kan je zo op zoektocht door Sint-Laureins. Er zijn zes geocaches gemaakt, en elke route leidt naar een bankje bij een lokale landbouwer. Daar in de buurt moet je als een echte padvinder op zoek gaan naar de schat.
Praktisch
Al deze nieuwigheden zijn de eerste wapenfeiten van het project ‘(Be)leefbaar Sint-Laureins’. Praktische info over het kajakken en de picknick vind je op www.sint-laureins.be/picknicken. De Luisterroute ontdek je op www.sint-laureins.be/wandelen. De app van het goacachen kan je downloaden via www.geocaching.com/play.
Nieuwsblad
Nieuwe toeristische initiatieven moeten gemeenschapsgevoel vergroten: “Proces is al bezig sinds corona”
(Be)leefbaar Sint-Laureins is een project van velen. — © EMT
SINT-LAUREINS - De gemeente Sint-Laureins wil de sociale verbondenheid in de gemeente vergroten en zet daarom drie nieuwe toeristische troeven in de markt. “We gaan voortaan ook in een kano het Schipdonkkanaal op”, klinkt het.
Emiel Tack
Gisteren om 14:46
De voorbije jaren werd binnen het bestuur en haar partners nagedacht over hoe men Sint-Laureins en haar deelgemeenten een nieuwe stimulans kan geven. “Over hoe we door nieuwe initiatieven meer sociale verbondenheid kunnen creëren”, zegt Svan De Wever van het Plattelandscentrum. “Niet enkel tussen de inwoners onderling, maar ook tussen bewoners en de toeristen en bezoekers. Het is een proces dat eigenlijk al sinds corona bezig is.”
Met de zomer voor de deur rolden tal van enthousiastelingen het project (Be)leefbaar Sint-Laureins uit. Naast drie in het oog springende nieuwigheden, telt het project tal van kleinere deelprojecten.
Kanovaren
“Er zijn drie in het oog springende toeristische troeven”, gaat De Wever verder. “Vanaf nu kan je een kajak reserveren, waarin je vanaf Café De Roos over het Schipdonkkanaal kan peddelen. Onderweg kan je van de stilte genieten en voor wie een op voorhand gereserveerd picknickpakket meeneemt, kan er een leuke daguitstap van maken. De picknick is verpakt in een handige koeltas.”
Voor wie liever grasduint door de bezienswaardigheden van Sint-Laureins, werkte ’t Sents Archief een leuke dorpswandeling uit over een afstand van drie kilometer. “Onderweg vind je twaalf historische foto’s met QR-code bij”, zegt Paul De Vendt van ’t Sents Archief. “Scan die code en Lieven Blondeel vertelt je korte verhaaltjes over de geschiedenis van het dorp.”
Een stuk avontuurlijker is de geocaching. “Een zoektocht naar schatten. Makerslab De Shack tekende zes routes uit die je leiden naar een bankje bij een lokale landbouwer. Een heuse aanrader voor wie wil gaan wandelen met de kids.”
Workshop
Tal van verenigingen werkten mee om het nieuwe project gestalte te geven. “De Shack, kunstplatform Kruy3, Landelijke Gilden en ’t Sents archief zetten, samen met de gemeente hun schouders onder de initiatieven. Naast de drie toeristische projecten wil men ook het filmzaaltje in het Huis van de Vrije Tijd meer bekendheid geven door er voorstellingen voor de jeugd te organiseren, komen er workshops tekenen en schilderen door Kruy3 en gaat Luc Groosman via een interviewreeks op zoek naar wie de Sentenaars zijn.”
Meer over (Be)leefbaar Sint-Laureins vind je op www.sint-laureins.be.